2527 Sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiye'de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özel kurum, kuruluş veya işyerlerinde çalıştırılabilmelerine ilişkin Kanun ile bu Kanunun Uygulamasına İlişkin Yönetmelik hükümleri uyarınca, Genel Müdürlükte yabancı uyruklulara ait nüfus kütüğü tutulur.
Bu kanun ve yönetmelik hükümlerine tabii olan Türk soylu yabancılar, yabancı nüfus kayıtlarını tesis ettirmekle yükümlüdür.
Türk soylu yabancıların, nüfus kütüğüne kayıtlarının yapılabilmesi için ikamet ettikleri yer İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü veya İlçe Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmeleri gereklidir.
Bu amaçla hazırlanmış bildirim formları ilgililerin mevcut belgelerine göre (pasaport, kimlik, uluslararası aile cüzdanı) doldurularak imzalanmalıdır. Belgelerin:
- İkamet tezkeresi fotokopisinin okunaklı ve noterden tasdik edilmiş olması,
- Pasaportun veya fotokopisinin tercüme edilmiş ve noterden tasdik edilmiş olması,
- Diploma aslının veya yabancı ülkelerden alınmış ise denklik belgesinin noterden veya fakülteden tasdik edilmiş olması,
- Vatandaşı olduğu Devletin Konsolosluğundan, Türk soylu olduğuna dair alınan belgenin aslı veya noterden tasdik edilmiş olması,
- Evli ise uluslararası aile cüzdanının fotokopisinin noterden tasdik edilmiş olması,
- Forma yapıştırılacak olan fotoğrafın son altı ay içerisinde çekilmiş olması ve ek olarak gönderilecek olan iki adet fotoğrafın da aynı olması gereklidir.
Hazırlanacak olan dosya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü tarafından doğrudan Genel Müdürlüğe gönderilir.
Nüfus kayıtları yapıldıktan sonra kendilerine verilmek üzere düzenlenen "Yabancılara Mahsus Kimlik Belgesi" ilgili Valiliğe gönderilir ve ilgilisine teslim edilir.
Nüfus kütüğüne kayıt edilen yabancılar medeni ve şahsi hallerinde meydana gelecek her türlü değişiklikleri Nüfus Müdürlüklerine bildirmek zorundadır.
Yabancılar kendilerine daha önce düzenlenen "Yabancılara Mahsus Kimlik Belgesi"'nin süresinin sona ermesi veya diğer nedenlerle yenilenmesi için, ilgili Nüfus Müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak durumlarının incelenmesi talebinde bulunabilirler.
Dilekçeye;
- Süresi uzatılmış okunaklı ikamet tezkeresinin noterden tasdik edilmiş suretinin ,
- Eski kimlik belgesinin aslının,
- Son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet fotoğrafın,
eklenerek gönderilmesi gereklidir.
Türk soylu yabancılara ait nüfus kayıtları, kişinin Türk vatandaşı olduğuna bir karine teşkil etmemekte ve vatandaşlık için bir hak doğurmamaktadır.