Adres Kayıt Sistemi; yerleşim yeri ve diğer adres bilgilerinin “Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelikte” belirlenmiş standartlara uygun olarak oluşturulmasını, oluşturulan adreslerin Ulusal Adres Veri Tabanında güncel olarak tutulmasını, adres bilgileriyle kişi bilgilerinin eşleştirilmesini ve adres bilgilerinin güvenli olarak paylaşılmasını sağlayan sistemdir.
Ulusal Adres Veri Tabanı; numarataj, inşaat izni, diğer yapı bilgisi (trafo, istinat duvarı, ahır, bankamatik vb.) gibi verileri de içerecek şekilde geliştirilmiş olup bu kapsamda adres bilgisini oluşturma, güncelleme, silme, yapı belgesi düzenlenme işlemleri konusunda görev, yetki ve sorumluluk belediyeler, özel idareler, organize sanayi bölgesi müdürlükleri, serbest bölge müdürlüklerine ve muhtarlıklara aittir. Her bir yetkili idare, yetki alanında kalan adreslerle ilgili bilgileri anlık olarak Ulusal Adres Veri Tabanına işlemektedir.
Adres standardı; il, ilçe, bucak, köy, mezra, belediye adı, mahalle adı ve sabit tanıtım numarası, meydan, bulvar, cadde, sokak ve küme evlerinin adı ve sabit tanıtım numarası ile site, blok, mevki adı, dış kapı numarası, iç kapı numarası ve posta kodu bileşenlerinden oluşur.
Mevcut yapılara 9 haneli yapı kimlik numarası, bağımsız bölümlere ise 10 haneli adres numarası verilmekte olup ve verilen bu numaralar tekildir (unique). Yapı kimlik numarasıyla adrese dayalı yapılan iş ve işlemlerde mükerrerliğin önüne geçilmiştir.
Türk Medeni Kanununa göre yerleşim yeri, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir ve kişinin aynı anda birden çok yerleşim yeri adresi olamaz. ‘Sürekli kalma niyeti’ ile açıklanamayan yazlık, kışlık, öğrenci yurdu, hastane, huzur evi, sosyal konutlar gibi vb. yerler ise diğer adres olarak isimlendirilir.
Adres bilgisinin tutulmasında, kişinin bildirimi esastır. Aynı konutu paylaşan ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres beyanında bulunabilirler. Bildirim ilçe nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere şahsen başvuru yapılarak ya da internet üzerinden adres bildirimleri https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi adresinden;
yapabilirsiniz.
Adres bilgilerinin güncelliği ya da süresi içerisinde (20 iş günü) yapılan adres bildirimi kişinin resmi ve özel iş ve işlemlerinde kolaylık sağladığı gibi Anayasal hakkımız olan seçme ve seçilme hakkının kullanılmasında ve yangın, sel, deprem gibi felaketlerde adres bilgisinin güncel olması büyük ölçüde önem arz etmektedir.
Vatandaşların beyan ettikleri güncel adres bilgileri, ‘’Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’’ kapsamında Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden yapılan protokoller çerçevesinde, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına paylaşılan güncel adres bilgileri sayesinde vatandaştan “İkametgah belgesi” isteme olayı ortadan kaldırılmış böylelikle vatandaşa hızlı bir hizmet ve etkin bir kağıt tasarrufu sağlanmıştır.
5490 sayılı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca 2023 yılı için;
idari para cezası uygulanmaktadır.
İdari Para Cezalarının Oranları
23/12/2019 tarihli ve 30987 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 512 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde 2019 yılı için “yeniden değerleme oranı” %22,58 olarak belirlenmiştir.
5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin yedinci fıkrası gereğince idari para cezaları her takvim yılı başında geçerli olmak üzere o yıl için 4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında arttırılarak uygulanır. Bu suretle idari para cezasının hesabında bir Türk Lirasının küsuru dikkate alınmaz. Bu fıkra hükmü nispi nitelikteki idari para cezaları açısından uygulanmaz.
Kabahatler Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde idari yaptırım kararına esas savunmanın kişiye tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde ilçe nüfus müdürlüğüne bilgi ve belgelerle müracaat edilmesi gerekmektedir.
Aynı Kanunun 27 nci maddesinin birinci fıkrasında idari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idari yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç on beş gün içinde sulh ceza mahkemesine başvurulabilir.