Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyine üye ülkeler C.I.E.C. sözleşmelerine istemeleri halinde katılabilirler. Komisyon’un resmi dili Fransızca olup, merkezi Fransa’nın Strazburg kentindedir.
Milletlerarası Ahvali Şahsiye Komisyon’unun temel amacı, şahısların durumuna, aileye ve vatandaşlığa ilişkin konularda Komisyon’a üye devletlerin hukukunu inceleyerek, ahvali şahsiye ile ilgili üye devletlerde yürürlükte bulunan hükümleri ahenkleştirmeye yönelik çalışmalar yapmak, üye devletlerin nüfus idarelerindeki teknikleri geliştirip iyileştirmektir.
- Genel Kurul
- Büro
- Komisyon Başkanı
- Genel Sekreter
1. Genel Kurul
Komisyon Genel Kurul’u her yıl mart ayında Strazburg’ta, eylül ayında bir önceki yıl toplantısında tespit edilen yer ve tarihte toplanır. Eylül genel kurul toplantıları genelde sırasıyla Komisyon’a üye ülkelerin birinde o ülkenin daveti üzerine yapılır.
Genel Kurul, her üye devletin 8 kişiyi aşmamak üzere tespit ettiği milli seksiyonlardan oluşur. Ancak genel kurulun yapıldığı ülkenin seksiyon üye sayısına bir sınırlama getirilmemiştir.
Genel Kurul’a, Büro tarafından davet edilen gözlemciler de katılabilirler.
Genel Kurul, gündemde yer alan konular ile milli seksiyonlarca gündeme alınması teklif edilen konuları ve mali yönetmelik gereğince yetkisi dahilindeki sorunları karara bağlar.
Kararlar adi çoğunlukla alınır. Çekimser oylar dikkate alınmaz. Her devletin bir oy hakkı vardır. Oyların eşitliği halinde teklif reddedilmiş sayılır.
Genel Kurul toplantıları, Genel Sekreterce bir tutanakla tespit edilir ve müteakip toplantıda Genel Kurul’un onayına sunulur.
2. Büro
Büro toplantıları mart ve eylül aylarındaki genel kurul toplantıları sırasında yapılır. Büro milli seksiyon başkanlarından oluşur. Seksiyon başkanının toplantıya katılmaması halinde yerine aynı seksiyon üyelerinden biri başkanı temsilen katılır.
Büronun görevleri
- Genel Kurul toplantısına hazırlık yapar; Genel Kurul kararlarının uygulanmasını gözetir.
- Gelecek genel kurul toplantısına kadar her türlü kararı alır.
- Komisyon Başkanını, Başkan Yardımcısını ve Genel Sekreteri seçer.
- Genel Kurul tarafından belirlenmemişse genel kurulun gelecek toplantı yerini ve tarihini belirler.
- Genel kurul toplantısının yapılacağı ülkenin milli seksiyonun da görüşünü aldıktan sonra gelecek genel kurulun toplantısının gündemini hazırlar.
- Mali yönetmelik esaslarına göre Genel Sekreterin hesaplarını ve bütçe tasarısını kabul eder.
- Komisyon çalışmaları ile ilgili milletlerarası kuruluşların temsilcilerini gözlemci olarak davet eder.
Büro toplantıları bir tutanakla tespit edilir ve büronun müteakip toplantısında Büro üyelerinin tasvibine sunulur.
3. Komisyon Başkanlığı
Komisyon başkan ve başkan yardımcıları, Büro üyeleri arasından iki yılık bir süre için seçilir. Başkanlık görevinin süresinden önce kesintiye uğraması halinde gelecek genel kurul sırasında yapılacak büro toplantısında yeni bir başkan seçilinceye kadar başkan yardımcısı başkanlık görevini yürütür.
Komisyon Başkanının Görevleri
- Komisyon’un diğer makamlarla ilişkilerinde Komisyon’u temsil eder.
- Genel Kurul’ ve Büro toplantılarına başkanlık eder.
- Büro toplantılarının gündemini tespit eder.
4. Genel Sekreterlik
Genel Sekreter, milli seksiyon üyeleri arasından veya istisnai olarak Komisyon’un işlevi konusunda ehliyetli kişiler arasından üç yıllık süre içinde seçilir.
Genel sekreter yardımcısı da aynı usuller ile seçilir.
Genel Sekreterin Görevleri
- Komisyon kararlarını uygular.
- Mali yönetmelikle kendisine verilen görevleri yerine getirir.
- Komisyon başkanının talimatı üzerine Genel Kurul’u ve Büroyu toplantıya davet eder.
- Büro ve Genel Kurul toplantılarına, oy kullanmadan tartışmalarda görüş bildirmek üzere katılır. Çalışmalara ve alınan kararlara ait tutanakları düzenler ve en çok iki ay içinde milli seksiyonlara gönderir.
- Milli seksiyonlardan gelen teklif ve her türlü yazıların, diğer milli seksiyonlara dağıtımını yapar.
- Komisyon arşivlerinin ve kütüklerinin tutulmasını ve muhafazasını sağlar, işlemleri yürütür.
- Komisyon tarafından görüşülen çeşitli sözleşmelerin kabulü ve imzasına ait tabloyu düzenler.
- Komisyon başkanı ile mutabık kalarak ilgili diğer milletlerarası kuruluşlarla ilişki ve işbirliğini sağlar.
- Bir milli seksiyon tarafından hazırlanıp Genel Sekreterliğe gönderilen sözleşme tekliflerini en çok bir ay içerisinde diğer milli seksiyonlara ulaştırır.